V Česku pravděpodobně nejpopulárnější vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky. Tradiční recept, se kterým nemůžete udělat chybu:
- hladká mouka (300 gramů)
- moučkový cukr (50 gramů)
- máslo (200 gramů)
- ořechy (lískové, vlašské nebo mandle) (100 gramů)
- 2 vejce
na obalování:
- moučkový cukr (150 gramů)
- vanilkový cukr (2 lžíce)
Mouku, máslo, cukr a drcené ořechy (můžeme vybrat dle chuti mandle, lískové nebo vlašské ořechy) dáme na vál, přidáme dva žloutky a uhněteme těsto. Těsto necháme přes noc uležet. Druhý den z těsta vyrobíme malé zahnuté rohlíčky.
Vysázíme na plech a pečeme při cca 180 stupních asi 7 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Necháme týden či dva odležet.