Babiččina Bábovka

Recept na nadýchanou třenou bábovku. Připravíme si:

  • 6 vajec
  • 21 dkg cukru
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 8 dkg másla
  • lžičku kypřícího prášku do pečiva

Třeme 6 žloutků s cukrem do pěny a potom přidáme rozpuštěné máslo, mouku a prášek do pečiva. Z 6 bílků uděláme sníh a zamícháme jej do směsi. Směs vložíme do formy na bábovku.

Pečeme zhruba 45 minut při těplotě 160 stupnů Celsia.

Babiččina Vánočka

Na přípravu tradiční vánočky si připravíme:

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg másla
  • 2 žloutky
  • 1 kostička droždí
  • 1 lžička mletého badiánu
  • hrst rozinek
  • hrst nasekaných mandlí

Z droždí vyrobíme kvásek. Všechny přísadi dáme do mísy a zaděláme mlékem (cca 1-2 dcl). Mandle můžeme dát do směsi anebo jimi ozdobit hotovou Vánočku. Zadělané těsto necháme kynout alespoň 1 hodinu. Poté zapleteme Vánočku, potřeme rozkvrdlanými vejcemi, ozdobíme mandlemi a pečeme na 170 stupňů do zlatova.

Zda je Vánočka upečená zkontrolujeme zapíchnutím špejle – těsto je hotové až když se nelepí na špejli.

Mrkvový koláč

  • 8-10 mrkví
  • 2dcl polohrubá mouka
  • 1dcl oleje
  • 100 gramů ořechů
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kypřící prášek do pečiva
  • 200 gramů krupicového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli

8 čerstvých mrkví nastrouháme nebo případně odšťavníme (použijeme šťávu i pyré v poměru 1:3). Do misky nasypeme mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl a skořici. Nyní ve větší misce zvlášť smícháme 2 vejce, 1 dcl oleje a 200 gramů cukru krupice. Následně do misky přimícháváme a zapracováváme mouku, mrkvové pyré i mrkvovou šťávu. Přidáme drcené vlašské (nebo lískové či jiné) ořechy.

Pečeme asi 30 minut při teplotě 180°C. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.