Babiččina Vánočka
Na přípravu tradiční vánočky si připravíme:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 10 dkg cukru
- 10 dkg másla
- 2 žloutky
- 1 kostička droždí
- 1 lžička mletého badiánu
- hrst rozinek
- hrst nasekaných mandlí
Z droždí vyrobíme kvásek. Všechny přísadi dáme do mísy a zaděláme mlékem (cca 1-2 dcl). Mandle můžeme dát do směsi anebo jimi ozdobit hotovou Vánočku. Zadělané těsto necháme kynout alespoň 1 hodinu. Poté zapleteme Vánočku, potřeme rozkvrdlanými vejcemi, ozdobíme mandlemi a pečeme na 170 stupňů do zlatova.
Zda je Vánočka upečená zkontrolujeme zapíchnutím špejle – těsto je hotové až když se nelepí na špejli.